TUMULTUOUS TIMES AND THE FIGHT FOR SURVIVAL

ROERIGE TIJDEN EN HET GEVECHT OM TE OVERLEVEN

1953 - 2010

De beëindiging van de productie van alle modellen van Indian Motorcycle in 1953 markeerde het begin van een onderbreking van vijf decennia in de rijke geschiedenis van het merk. Hoewel er in deze periode verschillende pogingen zijn gedaan om de beschermde merknaam 'Indian Motorcycle' te laten herleven op geïmporteerde motorfietsen, werden deze roerige tijden vooral geplaagd door een aantal grote overnames die een hernieuwd succes van Indian Motorcycle in de weg stonden. Aan deze onzekere tijden kwam pas een einde in 2011 met de overname van de Indian Motorcycle Company door Polaris Industries. Hiermee werd een tijdperk van hernieuwd succes ingeluid, dat herinnert aan de succesvolle vroege jaren van het merk.

Indian riders and owners after winning a race

HET BROCKHOUSE-TIJDPERK

In 1950 maakte Ralph B. Bogers als president-directeur van Indian Motorcycle plaats voor de Engelse zakenman John Brockhouse. In 1953 sloot de Indian Motorcycle Manufacturing Company de fabriekspoorten en werd de productie van alle modellen gestaakt. Twee jaar later werd de merknaam gekocht door Brockhouse Engineering en werden geïmporteerde motorfietsen van Royal Enfield onder de merknaam Indian op de markt gebracht. In 1960 verkocht John Brockhouse de laatste restanten van het bedrijf aan de Associated Motorcycle Company, waarna het merk Indian al snel tot de geschiedenis behoorde.

De industrieel Floyd Clymer nam in 1963 de rechten op de merknaam over en probeerde opnieuw Engelse motorfietsen met "Indian Motorcycle" op het merkplaatje te verkopen. Na zijn overlijden in 1970 verkreeg zijn advocaat de rechten op de merknaam. Met de advocaat van Clymer aan het roer namen de verkopen sterk af tot de productie in 1977 andermaal werd gestaakt.

THE GILROY AND STELLICAN ERAS

HET GILROY- EN STELLICAN-TIJDPERK

De merkexclusieve productie van Indian Motorcycles werd in 1998 hervat. Negen bedrijven werden samengevoegd tot de Indian Motorcycle Company of America (IMCA). Dit nieuwe bedrijf opende een fabriek in Gilroy, Californië. De IMCA produceerde gemoderniseerde versies van een aantal succesvolle modellen uit het verleden van Indian, zoals de Chief en Scout, tot het bedrijf in 2003 failliet ging.

Vervolgens werden de activa van Indian Motorcycle overgenomen door de in Londen gevestigde investeringsmaatschappij Stellican Ltd. en werd een productiefaciliteit voor de Indian Motorcycle Company gevestigd in King's Mountain, North Carolina. Hier werd een klein aantal motorfietsen geproduceerd tot Indian Motorcycle in 2011 door Stellican werd verkocht aan Polaris Industries.

Burt Munro getting ready for a race

BURT MUNRO

In 1967 schreef de 68-jarige, in Nieuw-Zeeland geboren Burt Munro motorfietsgeschiedenis door met zijn zwaar gemodificeerde Indian Scout Streamliner uit 1920 op de zoutvlakten van Bonneville in Utah een nieuw wereldsnelheidsrecord op land te vestigen: 184,087 mph (296 km/h) met een officieuze topsnelheid van 205,67 mph (330 km/h).

Munro vestigde in de jaren 40 al verschillende snelheidsrecords in Nieuw-Zeeland en in de jaren 50 was zijn Scout al te snel voor de in Nieuw-Zeeland beschikbare circuits. Daarom besloot hij zijn recordpogingen te verplaatsen naar de uitgestrekte zoutvlakten van Bonneville. Bij de negen recordpogingen die Munro met zijn Scout in de loop van de jaren deed op de zoutvlakten van Bonneville vestigde hij drie wereldrecords, waaronder die van zijn laatste poging en hoogtepunt in 1967. Burt Munro werd in 2006 opgenomen in de AMA Hall of Fame, als eerbetoon aan zijn recordjacht die acht decennia eerder begon.

FLOYD CLYMER

Toen Indian Motorcycle in 1953 de fabriekspoorten sloot, verloor de Amerikaanse motorwereld een van de meest legendarische merken. In 1963 nam de motorfietscoureur, dealer, handelaar, uitgever van tijdschriften, raceorganisator, auteur en motorfietsfabrikant Floyd Clymer de rechten op het handelsmerk Indian Motorcycle over. Hij probeerde het ter ziele gegane merk Indian Motorcycle onder andere te laten herleven door geïmporteerde motorfietsen van de merken Royal Enfield en Velocette onder de merknaam Indian Motorcycle aan de man te brengen.

In 1970 overleed Floyd Clymer door een hartaanval, wat een grote dreun voor het merk betekende. Zijn advocaat Alan Newman erfde de merkrechten en zette de activiteiten voort door kleine, meestal in Taiwan geproduceerde motorfietsen onder de merknaam Indian te verkopen. Hieraan kwam in 1977 een einde.

Tijdperken in onze historie